Lekker eten en Gezelligheid

Gepubliceerd op 9 april 2020 om 10:49

Lekker eten en gezelligheid.
Twee belangrijke thema’s bij ons in huis. Wie is ons dan, zie ik je denken? Ik woon samen met mijn man en 2 zoons in een gezellig dorp in Nederland.
Vroeger thuis moesten wij als kinderen om de beurt koken op zondag. Zo leerde je voor jezelf zorgen en die dag wisten mijn ouders ook zeker dat we niet zeurden dat we het niet lekker vonden want je mocht zelf verzinnen wat je wilde maken. Hoe tradities zich voort zetten zie ik nu in mijn eigen gezin.

Zondag middag
Het is zondagmiddag rond 15.00 uur en langzaam begint er van alles te bewegen in huis. Eerst komt onze jongste zoon vragen of er zo nog een borrel en wat lekkers op tafel komt? Hij is nu 17 jaar en drank is nog vies, maar zijn maag knort de hele dag dus dat lekkers gaat er altijd in. Terwijl mijn man het vuur voor de barbecue gaat aansteken buiten, zoek ik de stokbroden voor het borrelmomentje alvast op. Ook onze oudste zoon komt ondertussen de keuken in lopen en kijkt nieuwsgierig in het rond. “Mam, zal ik de tonijndip maken, want daar heb ik echt zin in vandaag?” Ja lekker dat is een goed idee, kan ik alleen maar beamen.

Barbecue
Rond 16.00 uur ligt de buikspek heerlijk op de barbecue te garen. Op tafel staan de vers gebakken stokbroden met kruidenboter, tonijndip en aioli. De jongste komt met een blad vol drankjes aanlopen en dan kunnen we toasten op een nieuwe mooie week in het vooruitzicht.
Na wat terugkijken in de tijd en het bespreken van de huidige situatie gaat ieder terug naar z’n eigen bezigheden.
Mijn man gaat buiten kijken bij de buikspek op de barbecue en ik ruim binnen alles even op.

Eten
Aansluitend start ik met het dekken van de tafel en de voorbereidingen voor het eten. Op zondag kiezen we graag voor lekker en simpel eten, waarbij ik wel probeer gezond in het oog te houden. Ik beleg de borden met groene gemengde blad sla waarop een mengsel komt van stukjes komkommer, blokjes tomaat en schijfjes zoetzure augurk.
Op het laatste moment gaat hier voor ieder naar smaak nog French dressing, vlokken Parmezaanse kaas en pijnboompitjes over.
Met het op tafel zetten van de borden sluiten de jongens ook weer aan. Mijn man komt binnen met de heerlijk geurende buikspek. Deze snijden we aan tafel in dunne plakjes voor bij de salade. Samen met nog een vers gebakken kruidenboterstokbrood hebben we deze avond een heerlijke maaltijd.

Reactie plaatsen

Reacties

irene
4 jaar geleden

test